[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_gallery type=”flexslider_fade” interval=”3″ images=”2865″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self” img_size=”800×450″][vc_column_text]

Ses Yalıtımı
Genel Bilgiler

Yaşadığımız konut, okul, işyeri vb. binalar ile çevreyi istenmeyen seslerden yalıtarak gürültünün zararlı etkilerinden korunmak; kayıt stüdyoları, sinema, konser salonu vb. mekanları istenmeyen seslerden yalıtarak gerekli kullanım koşullarını oluşturmak; jeneratör, hidrofor, kalorifer vb. gürültülü mahalleri yalıtarak çevreye yaydıkları gürültüyü azaltmak amacı ile yapılan uygulamalara “ses yalıtımı” denir.

  • Ses Yalıtımı Sağlıklı ve Konforlu Ortamlar Sağlar
  • Ses Yalıtımı İnsanı Verimli Kılar

Ses yalıtımı nedir?

Ses etkilerinden korunmanın temel amacı; yapı dışında oluşan seslerin yapı iine girmesinin, yapı içinde oluşanların ise dışarı çıkmasının yada diğer bir hacime geçmesinin önlenmesi ve ya en aza indirilme çabasıdır.

Ses yalıtımında adı geçen teknik terimler :

Ses : Titreşim yapan bir kaynağın, hava basıncında yaptığı dalgalanmalar ile oluşan ve insanda işitme duyusunu uyaran fiziksel olaya ses denir.

Gürültü : Subjektif olarak; istenmeyen ses, gelişigüzel bir yapısı olan ses olayına gürültü denir.

Sesin yayılma hızı :

  • Havada yayılma hızı : 330-350 m/sn
  • Çelikte yayılma hızı : 5000 m/sn
  • Ahşapta yayılma hızı : 1000-4000 m/sn
  • Suda yayılma hızı : 1453 m/sn

Frekans : Ses dalgasıının birim zamandaki titreşim sayısına frekans denir. Birimi (Hz) Hertz`dir. İnsan kulağı 16.103 – 20.103 Hz. arasında olan sesleri duyabilir.

Ses basıncı : Ses titreşimleri dağıldıkları ortamda bir basınca yol açarlar. Ses kaynağının oluşturduğu basıncın zaman içindeki değişimi ses basıncı olarak adlandırılır. Çoğunlukla ses basıncının logaritmik ifadesi olan ses seviyesi (dB) kullanılır.

Desibel: bir ses basıncı seviyesinin referans alınan bir başka ses seviyesine oranının logaritması olarak tanımlanabilir. 1 dB insan kulağı ile ancak algılanabilmekte, 5 dB rahatlıkla duyulabilmektedir.

Yankı : Aynı kaynakyan çıkan ve bir noktada birleşen iki ses ışını arasında 22 m` den büyük fark olduğu zaman ortaya çıkan ses uzaması durumuna yankı denir.

Yapı elemanları aracılığı ile iletilen seslerin miktarlarını azaltmak ve ya diğer bir deyişle elemanın ses geçirme kaybını arttırmak için elemanın konstrüksiyonunda ve kullanılan malzeme ve bileşenlerde alınabilecek her türlü tedbire ses yalıtımı denir.

Gürültü ile ilgili terimlerin açıklandığı , insan beden ve ruh sağlığını etkilemeyecek ses seviyelerinin belirlendiği 1986 tarihli Gürültü Kontrol Yönetmeliği ile Yerel Yönetimlere verilen yetkiler ile yerleşim yeri içerisindeki ses olayları bir düzen içerisinde incelenir.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]